dom nowoczesny (3)

Atrium czyli nowoczesny dom twierdza

Nazwa projektu „Atrium” nie jest przypadkowa – to zamknięta przestrzeń z ukrytym, bezpiecznym tarasem

Cały budynek postawiono na planie litery „U”, posiada ukryty wewnątrz taras, z zewnątrz zaś sprawia wrażenie zamkniętej twierdzy.

Na tym właśnie zależało inwestorom – aby ich dom charakteryzował się przede wszystkim prywatnością i dawał poczucie intymności. Miała powstać twierdza. Dom powstał na terenie Jurajskich Parków Krajobrazowych, nietrudno się zatem domyśleć, że plan miejscowy zakładał sporo ograniczeń – musiał bowiem nawiązywać do otaczającej go architektury. Jednocześnie inwestorzy zastrzegli, że obiekt ma być prosty a zarazem nowoczesny.

dom nowoczesny (6)

Forma domu to nowoczesne połączenie tradycyjnego dachu dwuspadowego z modernistycznymi białymi ramami – jest to odpowiedź na charakter budownictwa w Małopolsce. Ramy uwypuklają najistotniejsze elementy budynku:  jedna stanowi taras widokowy dla salonu, wejście oraz dwu-stanowiskowy garaż. Druga dopełnia atrialny układ domu. Nowoczesny charakter budynek zyskuje za sprawą czarnego kamienia, który pokrywa część jego powierzchni. Dom pozbawiony jest okapów. Charakterystycznym elementem budynku jest rozwiązanie dachu oraz narożnikowych ścian elewacji, które pokryto łupkiem naturalnym. Materiał ten przez swoje sąsiedztwo z drewnem, betonem szkłem i aluminium nadają nowoczesny charakter.  Zastosowano tu także drewno, kamień oraz stolarkę aluminiową. Szeroki  taras częściowo przykryty ażurowym dachem łączy się płynnie z ogrodem. Wnętrze budynku zaprojektowano tak, aby jego poszczególne strefy mogły płynnie się ze sobą łączyć ale mogą być zamykane. Wszystkie pomieszczenia zwrócone są do atrium.

Najważniejszą cechą tego budynku jest to, że dzienna jego część położona jest centralnie i poprzez przeszklenia otwiera się na część frontowego tarasu oraz na część tarasu atrium.

Nowoczesny dom twierdza swój wyjątkowy charakter zyskał dzięki połączeniu kontrastujących ze sobą materiałów. To tylko dowód na to, że przeciwieństwa się przyciągają :)

Lokalizacja: Kraków/Pielgrzymowice
Projekt: Mobius Architekci, 2007
Powierzchnia: 370m2
źródło: http://mobius.pl/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *